Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ
« Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ »
Μελενίκου 18,ΕΔΕΣΣΑ, Τ.Κ. 58200, Τηλ.Fax.2381022729 /6973554438 /6936532263/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 το απόγευμα, στην πόλη μας την Έδεσσα, με τη συμμετοχή συλλόγων Μικράς Ασίας, Μακεδονίας, Ηπείρου, Νησιών και Πόντου
θα πραγματοποιήσουμε μεγάλη εκδήλωση-αντάμωμα. Η κάθε ομάδα συλλόγων θα ξεκινήσει χορεύοντας (ελεύθερους χορούς) από διαφορετικά σημεία της πόλης και με κατεύθυνση το γήπεδο της Έδεσσας. Εκεί η κάθε ομάδα θα χορέψει, μέσα στον τάπητα, κοινό 15λεπτο πρόγραμμα, σε δικό του κύκλο ο κάθε σύλλογος. Η πλούσια Ελληνική παράδοση με όλα τα χρώματα και τις μουσικές που την συνθέτουν θα εμφανιστεί σε μια κοινή εκδήλωση που συγκινεί κάθε χρόνο όλους τους θεατές που την παρακολουθούν!
 Η ομάδα των ποντιακών συλλόγων  θα ξεκινήσει στις 5.00 η ώρα το απόγευμα, από το γεφυράκι «Κιουπρί» (περιοχή Δημαρχείου) και θα κατευθυνθεί, μέσω του πεζόδρομου της πόλης, στο γήπεδο. Στη διαδρομή θα υπάρχουν στάσεις με κυκλικούς χορούς και φιλοξενία (κεράσματα και κρασί) από επιχειρήσεις και ιδιώτες που στηρίζουν την εκδήλωση.
Οι ποντιακοί σύλλογοι που προσκλήθηκαν και θα συμμετέχουν είναι:
Σύλλογος ποντίων ΑΚΡΙΤΕΣ Σταυρούπολης, σύλλογος ποντίων Ευκαρπίας, σύλλογος ποντίων Καλαμαριάς, ένωση ποντίων Πανοράματος Θες/νικης, σύλλογος ποντίων Μεσημερίου ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, σύλλογος ποντίων Πτολεμαϊδας, Εύξεινος λέσχη Γιαννιτσών, σύλλογος ποντίων Παραλίμνης Ο ΠΛΑΤΩΝ, σύλλογος ποντίων Καλλίπολης, σύλλογος ποντίων Αρσενίου, Εύξεινος λέσχη Σκύδρας, σύλλογος ποντίων Αψάλου Αριδαίας, Σύλλογος ποντίων Άρνισσας ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ, σύλλογος ποντίων Παναγίτσας ΑΚΡΙΤΑΣ και σύλλογος ποντίων Έδεσσας Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ ως διοργανωτής της διαδρομής της ποντιακής παράδοσης.


Με εκτίμηση

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Γαβριηλίδου Ροζαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς