Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Κεμάλ Ατατούρκ... όπως Χίτλερ!

Έκπληξη προκάλεσαν οι αναφορές για τον Μουσταφά Κεμάλ , σε βιβλίο που προτείνεται να διδαχτεί στο μάθημα της ιστορίας σε λύκεια της Δανίας.
Στο βιβλίο με τον τίτλο «Κοινωνία, θρησκεία και Ιστορία της Τουρκίας» που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο Κεμάλ συγκρίνεται με τον Στάλιν, τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και περιγράφονται οι ομοιότητες που έχει με τους δικτάτορες.

Για παράδειγμα παρουσιάζονται από πολλές πλευρές όμοιοι οι Μουσολίνι και Κεμάλ λόγω «του ακραίου εθνικισμού, των ιστορικών απόψεων που εξυψώνουν τους ίδιους», του καθεστωτικού τρόπου διοίκησης, της τάσης για πολύ μεγάλους λόγους, και της ιεροποίησης της ηγεσίας τους. Αναφέρεται πως ο Κεμάλ «δεν έκανε τις ομιλίες του μπροστά σε μάζες λαού, αλλά μόνο στην βουλή και σε μικρές συγκεντρώσεις», κάτι που το αξιολογούν ως «πέραν της αντίληψης για την δημοκρατία». Η είδηση αναφέρεται στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» στις 27 Φεβρουαρίου 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς