Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γερμανοι αξιωματικοι με τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915

 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μια σπάνια φωτογραφία που φαίνεται να συνδέει Γερμανούς αξιωματικούς με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, δημοσιεύει στη βρετανική εφημερίδα Independent ο κορυφαίος δημοσιογράφοπς σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Φισκ.
Στο σπάνιο ντοκουμέντο εικονίζονται Τούρκοι στρατιώτες, αλλά και αξιωματικοί με τη στολή της τότε Γερμανίας πάνω από τα κρανία -πιθανότατα Αρμενίων- στο έδαφος.

Όπως γράφει ο συντάκτης της εφημερίδας, το στιγμιότυπο θυμίζει τα αντίστοιχα που έμελλαν να σημαδέψουν την παγκόσμια ιστορία 25 χρόνια μετά: τότε που στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας πόζαραν με τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες αυτού του είδους. Αλλωστε, αρκετοί Γερμανοί διπλωμάτες εκείνης της εποχής είχαν περιγράψει σε αναφορές τους τις θηριωδείες των Τούρκων κατά των Αρμενίων.

Ο Αρμίν Βέγκνερ, Γερμανός γιατρός ρίσκαρε αρκετές φορές τη ζωή του για να τραβήξει φωτογραφίες από αυτά τα γεγονότα. Μάλιστα αρκετές από τις φωτογραφίες τραβήχτηκαν από περιοχή που σήμερα ανήκει στη Συρία και αποτελούσε ουσιαστικά το σημείο, όπου κατέληγαν εξοντωμένοι από ασθένειες και κακουχίες, εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι.


Η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από περιοχή στην πόλη του Ερζιντζάν. Πολλοί από τους κατοίκους του δολοφονήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το Ερζερούμ.


Τη συγκεκριμένη πόλη είχαν καταλάβει προσωρινά οι ρωσικές δυνάμεις, τον Ιούνιο του 1916. Οι Αρμένιοι που πολεμούσαν στο πλευρό των Ρώσων κατάφεραν να τραβήξουν αρκετό φωτογραφικό υλικό με την εξόντωση Αρμενίων το προηγούμενο έτος. Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Ερεβάν.


Οι Ρώσοι βέβαια στη συνέχεια αποχώρησαν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς