Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Ο ενδυματολογικός κώδικας των Ελλήνων του Πόντου και η θέση του στη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Κ.Π.Μ.διοργανώνει ημερίδα με θέμα

"Ο ενδυματολογικός κώδικας των Ελλήνων του Πόντου και η θέση του στη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα".


Κώδικας είναι ένα σύστημα επικοινωνίας στο οποίο έχουνε μυηθεί τα μέλη μιας ομάδας ή κοινότητας. Ένας τέτοιος ισχυρός κώδικας είναι και ο ενδυματολογικός.


Στόχος της ημερίδας, είναι να γίνει μια προσπάθεια να ξεφύγουμε απο τις εώς τώρα αναλυτικές προσεγγίσεις της ενδυμασίας και να αναζητηθούν τα στοιχεία που προσέδιδαν πολιτιστική ισχύ στο χθες αλλά και στο σήμερα.

Για το λόγο αυτό, για πρώτη φορά, μετά τις περιγραφικές προσεγγίσεις των εώς τώρα αξιόλογων ερευνητών θα επιχειρήσουμε κάτι διαφορετικό. Να εμβαθύνουμε στους δομικούς συνδέσμους της ενδυμασίας και να προσδιορίσουμε ποια είναι η θέση της στο Σήμερα.


Η ενδυμασία, δεν υπολείπεται σε τίποτα απο τη δυναμική του χορού, αφού χρησιμοποιείται ως ισχυρό στοιχείο, σε κάθε είδους ιστορική έρευνα.


Σας περιμένουμε, να προσδιορίσουμε όλοι μαζί τους στόχους, και τη σημασία της σύγχρονης παρουσίας, των παραδοσιακών ενδυμασιών που ταξίδεψαν μέσω της μικρασιατικής χερσονήσου και μέσω του χρόνου στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.


Εισηγητές:

Βασίλης Γιορανίδης, πτυχ. ιστορικός και μελετητής της ποντιακής ενδυμασίας.
Μαριάννα Φωτιάδου, πτυχ. Λαογράφος του τμήματος Φιλογογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Παρακαλούνται οι παραλήπτες της πρόσκλησης αυτής να ενημερώσουν άμεσα τους χοροδιδασκάλους των συλλόγων όπως και τους χορευτές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους.

Η Ημερίδα θα λάβει χώρα

Έναρξη 12 μ.μ.

3η. Νοεμβρίου 2012
Restaurant MEANDROS
Pfingstweidstr. 7
60316 Frankfurt am Main

Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας T. Μαυρίδης
www.osepe.de


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς