Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα μείνει στην ιστορία




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα μείνει στην ιστορία
Είκοσι χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ τη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων σαράντα χρόνων, με δυόμισι χιλιάδες Πόντιους χορευτές και καλλιτέχνες και τα λάβαρα 407 συλλόγων να δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα ενότητας, αγώνα και εθνικής ανάτασης.
 

Τελικά, σε μια περίοδο κοινωνικής κατάρρευσης και τραγικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ίδια η πατρίδα, οι Πόντιοι άντλησαν και πάλι δύναμη από τα ανεξάντλητα αποθέματα του θησαυροφυλακίου τους, που δεν είναι άλλο από τον πολιτισμό και την ιστορία, και έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγαλύτερη ποντιακή πολιτιστική εκδήλωση που έγινε ποτέ, δίνοντας ταυτόχρονα και μια ένεση αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας σε όλους τους Έλληνες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το δεκάλεπτο βίντεο του Κώστα Γαβρά, που αποτελούσε μια σύνοψη της Ιστορίας του Πόντου, για να ακολουθήσει η απαγγελία του ποιήματος «Πάρθεν» του Κ. Καβάφη από τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και στη συνέχεια η άψογη εκτέλεση του επικού τραγουδιού «Πάρθεν η Ρωμανία» από τον Γιώργο Νταλάρα, συνοδεία του λυράρη Ματθαίου Τσαχουρίδη, που έκλεισε με έναν κύκλο 200 χορευτών, που χόρεψαν το «Τρομαχτόν».
Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβαν οι παρουσιαστές της εκδήλωσης Πόπη Τσαπανίδου και Ιεροκλής Μιχαηλίδης, οι οποίοι έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση, για να ακολουθήσει η πληθωρική Σοφία Παπάζογλου, που είπε δυο παραδοσιακά τραγούδια της Τραπεζούντας και των Κοτυώρων.
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης έδωσαν στο χαιρετισμό τους τα δικά τους μηνύματα ενότητας και αγωνιστικότητας, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον μεγάλο Πόντιο επιχειρηματία και Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρη Μελισσανίδη και τους άλλους χορηγούς της εκδήλωσης (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΚΟ, ΟΛΠ, AEGEAN OIL), τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για την παραχώρηση του σταδίου, όπως και τους εθελοντές, τους χοροδιδασκάλους και συντονιστές όλων των σωματείων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παρχαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τις μέρες αυτές, που στην κοινωνία μας αλλά και ευρύτερα επικρατεί αγωνία για το σήμερα και ανησυχία για το αύριο, με τους νέους μας οργισμένους και απογοητευμένους, αναζητούμε όλοι καταφύγιο και ελπίδα. Είναι κοινή η παραδοχή, ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη και από την ίδια την κρίση, ο δε μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία. Είναι ανάγκη να ενστερνιστούμε και να αναδείξουμε στην πράξη τις αρετές της ενότητας, της συλλογικής δράσης, της συνεργασίας, της συντροφικότητας και αλληλεγγύης». Συνέχισε λέγοντας: «Το μήνυμα λοιπόν είναι: Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον και προχωρούμε με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε». Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας: «Με αγωνιστική αιχμή αυτούς τους νέους μας, από τους οποίους αντλούμε και εμείς δύναμη και αισιοδοξία, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε: Για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Προγόνων μας από τους Νεότουρκους και το Κεμαλικό καθεστώς. Για την ανάδειξη της τρισχιλιετούς ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου. Για τη διάσωση και συντήρηση των μνημείων μας στον ιστορικό Πόντο. Για τη διατήρηση των εθνικοτοπικών ιδιαιτεροτήτων μας. Για την ουσιαστική ανιστόρηση στον ελλαδικό χώρο των ιστορικών Ιερών Μονών του Πόντου. Για τη δημιουργία και παγίωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τον τουρκικό λαό, βασισμένη όμως στην αλήθεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και την απελευθέρωσή του από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό μιας οικογένειας, που για μισό αιώνα, εκμεταλλευόμενη το υπάρχον νομικό καθεστώς, διεκδικεί το προνόμιο να διορίζει ως πρόεδρο του Ιδρύματος μέλος της,» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά «τον αληθινό και σεμνό πατριώτη Δημήτρη Μελισσανίδη, χάρις στην ιδιαίτερη και σπάνια ευαισθησία του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση».
Ο κ. Βαρυθυμιάδης από τη μεριά του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τους παλμούς της ψυχής μας και τη νοσταλγία του νου μας, ας ταξιδέψουμε στο χώρο και το χρόνο για να φτάσουμε από τη Σινώπη ως την Τραπεζούντα και από την Αμάσεια έως την Αργυρούπολη και το Καρς και μέσα από τα μονοπάτια της θύμησής μας να περιπλανηθούμε νοερά στη γη του αλησμόνητου Πόντου. Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι χιλιάδες χορευτές που συμμετέχουν, ήρθαν απ’ όλη την Ελλάδα, σαν κεριά αναμμένα, να δώσουν το δικό τους μήνυμα». Συνέχισε λέγοντας: «Οι ποντιακοί χοροί με το ύφος τους και το χαρακτήρα τους, έρχονται να διδάξουν σε όλους την ισότητα, την ενότητα και την αδελφοσύνη. Αρχές ιδιαίτερα αναγκαίες στις μέρες μας, όπου το μέλλον μας είναι κρίσιμο και αβέβαιο. Αρχές που μπορούν να μας δώσουν ελπίδες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ως λαός και ως χώρα». Τελειώνοντας, τόνισε τη σημασία να περάσει σε όλους το μήνυμα ότι «η Ρωμανίαν κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Κώστα Γαβρά από το Παρίσι και αμέσως μετά η θριαμβική είσοδος στο γήπεδο 2.200 χορευτών, η οποία ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκομένους, που χειροκροτούσαν όρθιοι τα νιάτα της Ελλάδος, που με θυσίες κρατούν ζωντανή την παράδοση και δίνουν το σύνθημα να ξανασηκώσουμε το κεφάλι εμείς οι Έλληνες.
Στη συνέχεια στο τιμόνι του προγράμματος ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε., ο οποίος ξεσήκωσε τα πλήθη παρουσιάζοντας τα χορευτικά των πέντε Περιφερειών (Σ.Πο.Σ.) της Π.Ο.Ε., υπό τους ήχους εκλεκτών καλλιτεχνών από όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Ανάμεσα στις χορευτικές παραστάσεις, η 35μελής ορχήστρα κορυφαίων Ποντίων καλλιτεχνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κεμανεντζίδη, παρουσίασε τραγούδια του μουσικού έργου «Πόντος», το οποίο αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στα ποντιακά μουσικά δρώμενα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ορχήστρα του Ευξείνειου Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Δημήτρη Καρασαββίδη και τον Πυρρίχιο χορό, που έκανε τους είκοσι χιλιάδες θεατές, που είχαν μείνει καρφωμένοι στις θέσεις τους επί τέσσερις ώρες, να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτούν την ποντιακή νεολαία που μας δείχνει το δρόμο.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, η οποία εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, οι υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, οι βουλευτές Γιάννης Μιχελάκης, Γεωργία Μαρτίνου, Άννα Καραμανλή, Τάσος Νεράντζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Αργύρης Ντινόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γαβριήλ Αβραμίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος, οι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Τασούλα Κελεσίδου και Γιώργος Ποζίδης, ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Τάκης Λουκανίδης, η Ελεονόρα Μελέτη, η Βάνα Μπάρμπα, ο Στηβ Κακέτσης, ο Λάμπης Ταγματάρχης, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, η Γ.Γ. της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, και πολλοί επίσημοι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ανεξαρτήτως καταγωγής. Με άλλα λόγια, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, όλη η Αθήνα και όλη η Αττική κινούνταν σε ποντιακούς ρυθμούς.

Οι εξαίρετοι Πόντιοι παραδοσιακοί καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση και τους ευχαριστούμε πολύ ήταν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):
·  Στο «Η Ρωμανία επάρθεν» με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος συμμετείχε επίσης αφιλοκερδώς, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης και ο Ευξείνειος Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος.
·   η Σοφία Παπάζογλου
·  Στο μουσικό σύνολο του Χρήστου Κεμανετζίδη: πιάνο Χρήστος Κεμανετζίδης, τραγούδι Γεωργιάδης Γιάννης, Θεοδοσιάδης Κώστας, Ιωαννίδης Γιώργος, Κουρτίδης Γιάννης, Νικολαΐδης Στάθης, Νικολαΐδου Πέλα, Παπαδόπουλος Χρήστος, Παυλίδης Στάθης, Σασκαλίδης Γιώργος, Σιαμλίδης Γιώργος, Χαλκίδης Στέλιος, λύρα Ατματζίδης Γιώργος, Ιωαννίδης Γιώργος, Ιωαννίδης Λάζος, Κοτίδης Θεόδωρος, Ξενιτόπουλος Δημήτρης, νταούλι Αδαμίδης Ηρακλής, Ζώης Κώστας, Κορτσινίδης Γιώργος, Μητρούλης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κυριάκος, Πετρίδης Γιώργος, Πολυχρονίδης Γιάννης, Βαλάση Στέλλα (σαντούρι), Ιωαννίδης Σταύρος (νέι), Κατιρτσίδης Κώστας (συνθεσάιζερ), Κουλεντιάνος Θανάσης (κανονάκι), Τεμπερεδίσης Δημήτρης (πλήκτρα).
·  Οι μουσικοί της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: τραγούδι Κώστας Θεοδοσιάδης, λύρα Γεώργιος Αμπεσλίδης, νταούλι Βασίλης Καραγιάννης - Γρηγόρης Κεσαπίδης - Αλέξανδρος Μαρμαλίδης - Γεώργιος Χαραλαμπίδης
·  Οι μουσικοί της περιφέρειας Θεσσαλονίκης: αγγείο Αναστάσιος Ματσαρίδης, νταούλι Γιώργος Μιχαηλίδης - Νίκος Παπουνίδης, λύρα Νικόλαος Κοκκινίδης, τραγούδι Ιωάννης Κατωτοικίδης - Ιωάννης Φιλιππίδης, τραγούδι Μακρύν Καϊτέν Νίκος Σιαμίδης (Σιαμόγλης) - Γιάννης Χαραλαμπίδης (Μωμός).
·  Οι μουσικοί της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: τραγούδι Παναγιώτης Θεοδωρίδης, κλαρίνο Δημήτριος Σεβαστόπουλος, λύρα Παναγιώτης Παπαδόπουλος - Στάθης Αλεξανδρίδης, νταούλι Νικόλαος Φιλιππίδης - Αλέξανδρος Αντωνιάδης.
·  Οι μουσικοί της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας: λύρα - βιολί Γιώργος Πουλαντζακλής, λύρα Γιώργος Θεοδωρίδης, τραγούδι Μελίνα Χατζηκαμάνου, νταούλι Γιώργος Βαμβακόπουλος - Γιώργος Ορδουλίδης, μπεντίρ Κώστας Ρίζος.
·  Οι μουσικοί της περιφέρειας Νότιας Ελλάδος και Νήσων: τραγούδι Στάθης Νικολαΐδης, Πέλα Νικολαΐδου, Κώστας Θεοδοσιάδης, τραγούδι-λύρα Δημήτρης Καρασαββίδης, λύρα Γιώργος Ατματζίδης, νταούλι Νίκος Χατζηδαυιτίδης, Ευξείνειος Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ: 2310 227822 FAX:2310 227213

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς