Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΑ 2012-ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ



 
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΑ 2012-ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια εξαιρετική βραδιά, ως μουσικοχορευτικό δρώμενο κι  αφιερωμένη στο Μικρασιατικό τραγούδι στήθηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών ν Τρικάλων.

Η βραδιά με τον δικό της τρόπο τίμησε τόσο την Μικρασιατική καταστροφή μέσα από ήχους μουσικές, εικόνες, χορούς και τραγούδια του Χθες μας στην Μάνα Ανατολή όσο και τους Τρικαλινούς δημιουργούς που τόσο επηρεάστηκαν από το Μικρασιατικό τραγούδι όπως τον Απόστολο Καλδάρα, με αναφορές στον «Βυζαντινό Εσπερινό» και τη «Μικρά Ασία» του.
Το μουσικό μέρος της παράστασης απέδωσε με τρόπο εξαιρετικό η ορχήστρα «Βασίλη Τσιτσάνη»
Την επιμέλεια του οπτικού υλικού, του σεναρίου και της σκηνοθεσίας είχε ο κύριος Αχιλλέας Λέρας και στην αφήγηση ήταν ο κύριος Σεραφείμ Ψαρράς.
Συμμετείχαν επίσης οι σύλλογοι:
1.      Δημοτικό Χορευτικό Δήμου Τρικκαίων
2.      Κέντρου χορού Τρικάλων «Τρίκκη»
3.      Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ασκληπιός»
4.      καθώς  και ο σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «οι Κιζδερβενιώτες», οι οποίοι ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για να λάβουν μέρος στο δρώμενο φέρνοντας μαζί τους αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα από την Μικρά Ασία.
Η πρόεδρος του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα κατά της παραλαβή των Αναμνηστικών από τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Μιχαλάκη, ευχαρίστησε θερμά στο πρόσωπο του όλη την Περιφέρεια για την ευαισθησία που έδειξε ανάγοντας το θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής ως κύριο θέμα των φετινών Τσιτσανείων, μιας εκδήλωσης καταξιωμένης στο χρόνο και με πανελλαδική εμβέλεια.
Για το ΔΣ
Η πρόεδρος                                  Η Γραμματέας
Σαββίδου Λένα                             Παπαδοπούλου Νόπη

Ενημέρωση:
Στην Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων ξεκίνησαν  τα χορευτικά τμήματα τα μαθήματα γίνονται  κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 9.00 μμ στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου, στην οδού Γαριβάλδη.
Κινητά επικοινωνίας: Αχιλλέας Λέρας – χοροδιδάσκαλος 6977649170 και
                                         Παπαδοπούλου Νόπη –Γραμματέας 6978670067







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς