Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσίαση των Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών


Το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών έχουν την τιμή και την χαρά να σας καλέσουν στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30 στην παρουσίαση των Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών με τον τίτλο: Προσεγγίσεις στην Ιστορία του Ευξείνου Πόντου”.
Τα Πρακτικά θα παρουσιάσουν: η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Α.Π.Θ. Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού και οι επιμελητές του τόμου Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, ιστορικός και Θεοδόσιος Αρ. Κυριακίδης, θεολόγος-ιστορικός.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Νίκης 13, 2ος όροφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς