Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Το έθιμο των "Μωμόγερων" αναβίωσε ο ποντιακός σύλλογος Πτολεμαϊδας

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε σήμερα από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας στις κεντρικές οδούς και στην πλατεία της Πτολεμαϊδας. Για τον σύλλογο αποτελεί θεσμό τις ημέρες αυτές να δίνει το δικό του χρώμα με την παρουσίαση αυτού του εθίμου.
Όπως ΄δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ελευθεριάδης «συνεχίζουμε ένα δρώμενο που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Οι Μωμόγεροι που πήραν το όνομά τους από το θεό Μώμο είναι ένα έθιμο που το κρατάμε μέχρι και σήμερα αναλλοίωτο για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ήταν ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων των χωριών και ελπίζω να το διατηρήσουμε και για τις επόμενες γενιές».
Ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Γιώργος Ελευθεριάδης ευχήθηκε το 2012 να φέρει καλοτυχία σε όλους.
Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ακολουθώντας την παράδοση, προτρέποντας τους νέους να συνεχίσουν το έθιμο, το οποίο αγαπήθηκε από όλους, καθώς διαθέτει τα δικά του στοιχεία, που το κάνουν και ξεχωρίζει αφού οι ρίζες του χάνονται βαθιά στους αιώνες.



Πηγή : e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς