Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

8ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο Αντιπροσώπων Π.Ο.Ε.

Θεσσαλονίκη, 28-11-2011

Αρ.Πρ.: 4531

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: 8ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο Αντιπροσώπων Π.Ο.Ε. στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς .

Με συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα, από την Φλώρινα έως την Θράκη και από τα Γρεβενά έως την Κω, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου Αντιπροσώπων της Π.Ο.Ε. στην ιστορική έδρα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς η οποία ιδρύθηκε το 1923, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011. Κύρια θέματα του Συνεδρίου ήταν ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός της Ομοσπονδίας για το τρέχον έτος.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης στην εμπεριστατωμένη ομιλία του για τον τελευταίο χρόνο δράσης του Δ.Σ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όλες τις προσπάθειες τόσο του Κεντρικού Δ.Σ των επιτροπών εργασίας, αλλά και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Η κύρια αναφορά του είχε ως στόχο να ενημερώσει τους εκπροσώπους των σωματείων για την υπηρέτηση των μεγάλων στόχων της Π.Ο.Ε. οι οποίοι είναι:

1)Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,

2)Ένταξη της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,

3)Διεκδίκηση της εναπομείνασας Ανταλλάξιμης Περιουσίας των προσφύγων, 4)Την επίλυση των ζητημάτων της ιθαγένειας και στεγαστικής αποκατάστασης των νεοπροσφύγων,

5)Προστασία των μνημείων στο Ελλαδικό χώρο και στον Εύξεινο Πόντο,

6)Την διατήρηση και διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου,

7)Την υποστήριξη των προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την απρόσκοπτη κάθε χρόνο Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου,

8)Στην ενίσχυση των θεσμών και δραστηριοτήτων της Ποντιακής Νεολαίας, του Ποντιακού Πολιτισμού, λαογραφίας και παράδοσης.

Τέλος ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο μείζον και χρονίζον ζήτημα του Νομικού και Διοικητικού Καθεστώτος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, υπό το φως των νέων εξελίξεων. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παρχαρίδης ανέγνωσε επιστολή της Υπουργού Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας. Άννας Διμαντοπούλου, μέσω της οποίας δηλωνόνταν η αδυναμία του Υπουργείου να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση λόγω του προβαλλόμενου ισχυρισμού που αφορά στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας εναντίον της Νέας Κανονιστικής Διάταξης που επέβαλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και γνώση του Υπουργείου.

Παραλλήλως ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης παρεμβαίνοντας, παρουσίασε στο σώμα το κείμενο νομικής παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ της αιτήσεως και προσφυγής της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας με σχετικές αναφορές που καλύπτουν και τις απαιτήσεις και τα δίκαια αιτήματα της Π.Ο.Ε.

Κατόπιν όλων αυτών και σε θερμό κλίμα συναίνεσης και ενότητας ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε Γιώργος Παρχαρίδης πρότεινε στο σώμα έναν οδικό χάρτη για την επίλυση του θέματος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ο οποίος ομόφωνα εγκρίθηκε από όλους τους εκπροσώπους των σωματείων: 1)Την υπογραφή εντός των επόμενων ημερών από την Υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Άννα Διαμαντοπούλου, (όπως εξάλλου δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας) της Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ορίζει το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

2)Tην παράλληλη πορεία του Υπουργείου προς νομοθετική ρύθμιση αλλά και την προσφυγή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

3)Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ολόθερμα στηρίζει την νομική προσφυγή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της οικογενειοκρατίας στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά την 02/02/2012 αλλά και σε περίπτωση αναβολής δικασίμου αναμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας. Άννας Διαμαντοπούλου προς την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας η οποία εκφωνήθηκε από τους εκπροσώπους της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο Συνέδριο Αντιπροσώπων της Π.Ο.Ε. να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση μετά από συνεννόηση βέβαια με τους αρχηγούς κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Σε πνεύμα συγκίνησης, ομοθυμίας και με την άξια καθοδήγηση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και προέδρου της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς κ.Δαμιανού Ποιμενίδη, το σώμα των Αντιπροσώπων ενέκρινε δια βοής τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι εντός της Π.Ο.Ε. με τα 400 σωματεία μέλη της θριαμβεύει η δημοκρατία, ακούγονται όλες οι απόψεις συντίθενται διαφορές σε πνεύμα πατριωτικής ομοψυχίας και εκπλήρωσης των κοινών πόθων όλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Π.Ο.Ε. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την Ένωση Ποντίων Πειραιώς και τον πρόεδρο της κ. Δαμιανό Ποιμενίδη, όσο και τον Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων για την άψογη φιλοξενία και υποδοχή.

Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους τους αντιπροσώπους που αψήφησαν χιλιομετρικές αποστάσεις και την δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία με σκοπό να πράξουν το ύψιστο καθήκον που αφορά την λειτουργία της Δημοκρατίας: Δράση, Συμμετοχή, Απολογισμό, Σύνθεση, Ενότητα.

Με πρόταση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και προέδρου της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς κ.Δαμιανού Ποιμενίδη το σώμα τήρησε 1 λεπτού σιγή εις μνήμιν ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων Δασκάλων Νεοκλή Σαρρή ο οποίος προσέφερε τα μάλα στον προσφυγικό Ελληνισμό και έφυγε από κοντά μας τις τελευταίες μέρες.


ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213

e-mail:info@poe.org.gr

www.poe.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς