Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ενδιαφέροντες εκδηλώσεις για τους Πόντιους στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές του Δήμου Κομοτηνής "Μέρες αγάπης και αισιοδοξίας"...

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

11:00 στον οικισμό Ποντίων Κομοτηνής: Έθιμο των «Μωμογέρων».
Ο Σύλλογος Ποντίων νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» παρουσιάζει τα «Μωμογέρια», λαϊκό ποντιακό δρώμενο του ∆ωδεκαημέρου,, γνωστό και ως «Χουσπό». Ψυχή του θιάσου η νεολαία του νεόκτιστου οικισμού των Ποντίων Κομοτηνής, που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων της και μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση των «Μωμογέρων»

ΤΡΙΤΗ 27 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

17:45 στη δημοτική αγορά, στους εμπορικούς δρόμους και στην κεντρική πλατεία: Έθιμο των «Μωμογέρων».
Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» παρουσιάζει τα «Μωμογέρια», λαϊκό ποντιακό δρώμενο του ∆ωδεκαημέρου, γνωστό και ως «Χουσπό». Ψυχή του θιάσου η νεολαία του νεόκτιστου οικισμού των Ποντίων Κομοτηνής, που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων της και μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση των «Μωμογέρων».

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

18:00 στον πεζόδρομο της Βενιζέλου: Ήχοι Παράδοσης.
Το παραδοσιακό σχήμα «Εύξεινος Ήχος» πλημμυρίζει τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου με μελωδίες από τη μουσική κληρονομιά του Πόντου. Λύρα παίζει ο 12χρονος Γιώργος Κελεσίδης και νταούλι η 16χρονη Μαρία Αποστολίδου.
Το παιδικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» τραγουδά παραδοσιακά ποντιακά κάλαντα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

12:00 στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής: Έθιμο των Μωμογέρων.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» παρουσιάζει το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου: Μωμογέρια, «Κιτί Γοτσά». Πρόκειται για μία μοναδική παραλλαγή του εθίμου, κατά την οποία, με θεατρικό τρόπο, αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Με ευφαντάστους αυτοσχεδιασμούς, αστείρευτο κέφι και χορό, οι πρωταγωνιστές του ευετηριακού αυτού εθίμου του ∆ωδεκαημέρου μας προσκαλούν να συμμετέχουμε σ’ ένα πανηγύρι χαράς, μυώντας μας στον παραδοσιακό πολιτισμό του Πόντου.


Πηγή : Εύξεινος Λόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς