Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Ώρα του Πόντου- kontiliestv ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πόντος - Κρήτη

Μας ενώνουν πολλά...


Ο ήχος της κρητικής λύρας συναντά και πάλι αυτόν της λύρας του Πόντου.

Αυτή τη φορά στο διαδικτυακό κανάλι kontiliestv κάθε Τετάρτη από τις 9.00 ως τις11.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Για να μοιραστούμε ήχους και όνειρα και να ταξιδέψουμε στην πατρίδα της ψυχής μας.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 στην εκπομπή «Ώρα του Πόντου» μαζί μας θα είναι οι Κώστας Παπαδόπουλος στη λύρα και το τραγούδι και Χρήστος Μαυρίδης στο νταούλι υποσχόμενοι ένα όμορφο, γεμάτο ποντιακές μελωδίες δίωρο. Σας καλούμε λοιπόν σε ένα ακόμα διαδικτυακό μας μουχαμπέτ!

Ο 18χρονος Κώστας Παπαδόπουλος παίζει λύρα από τα 11 και ξεκίνησε να τραγουδά στα 13. Μένει στο Ασπρόπυργο.
Ο 17χρονος Χρήστος Μαυρίδης παίζει νταούλι από τα 9 του χρόνια και μένει στο Μενίδι.

Επιμέλεια: Τάσος Τριανταφυλλίδης, Τασούλα Ρέντου
Παρουσίαση: Τάσος Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς