Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το Ισραήλ κοντά στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων


Μία επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, μέτρο που αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Η επιτροπή εκπαιδευτικών θυμάτων θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση νόμο που θα ορίζει την 24η Απριλίου, την ημέρα που ξεκίνησαν οι σφαγές στην Αρμενία το 1915-- ως ημέρα μνήμης της "σφαγής του αρμενικού λαού".

Το κοινοβούλιο είχε απορρίψει μια παρόμοια πρόταση το 2007, όταν το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Όμως οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν μετά το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σταματήσουν το στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην 'Αγκυρα και ακύρωσε τις στρατιωτικές συμφωνίες που είχε συνάψε με τη χώρα.

"Είναι χρόνια που επεξεργαζόμαστε" αυτό το νομοσχέδιο, είπε η Ζορζέτ Αβακιάν, μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο.

"Ελπίζουμε πως ήρθε η ώρα. Επί χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση αρνιόταν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία για κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που συνδέονταν με τις σχέσεις της με την Τουρκία", είπε η Ζαχάβα Γκαλ-Ον, βουλευτής με το αριστερό κόμμα Μερέτζ, που στηρίζει το νομοσχέδιο.



Πηγή protothema

1 σχόλιο:

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς