Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ « Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Αγ. Θεόδωρος Γαβράς» θα παρουσιάσει το έργο «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ» στην ποντιακή διάλεκτο, στο πνευματικό κέντρο της Άρνισσας. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ» Άρνισσας και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ.

Το έργο αναφέρεται στην καθημερινότητα των κατοίκων του Πόντου, πριν τον ξεριζωμό, στις ευτυχισμένες στιγμές που βίωναν, στα όνειρα και τους σχεδιασμούς του μέλλοντος του ελληνισμού, στις χαμένες πατρίδες! Μια καθημερινότητα που βίαια ανατράπηκε και κατέληξε σε διωγμό, σε θανάτους και σε καινούριους αγώνες δημιουργίας στη μητέρα Ελλάδα.

Το σενάριο είναι του Κοσμά Τσίναλη και η σκηνοθεσία της Ροζαλίας Γαβριηλίδου.

Στην διανομή των ρόλων παίρνουν μέρος με σειρά εμφάνισης:

Ροζαλία Γαβριηλίδου…. Μάνα (Παναήλα)

Κοσμάς Τσίναλης……. Πατέρας (Κώστης)

Πόπη Κιοσκερίδου…… Τσόφα

Στάθης Καλλιανίδης…... Γιος (Γιωρίκας)

Παλικάρια………………

Λάζαρος Σεμερτζίδης

Κώστας Καλλιανίδης

Χρήστος Μακρίδης

Πέτρος Κριαρίδης

Δημήτρης Επεσλίδης

Παιδιά …..

Παύλος Καλλιανίδης

Άννα Γαλανοπούλου

Στη λύρα ο Βαγγέλης Καραγιαννίδης

Είσοδος ελεύθερη.


2. ΒΡΑΔΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Το Δ.Σ., στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων των μελών και των φίλων του Συλλόγου, αποφάσισε να προτείνει «εκδρομή» διασκέδασης στη μουσική σκηνή «ΠΑΡΑΚΑΘ» στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012. Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο στις 9.00 μ.μ. και η επιστροφή, μετά από συνεννόηση των συμμετεχόντων. Η οικονομική συμμετοχή για το λεωφορείο θα κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ το άτομο (αναλόγως τον αριθμό των ενδιαφερομένων), ενώ έχει επιτευχθεί οικονομικό πακέτο όσον αφορά στην κατανάλωση. Στο κέντρο σερβίρονται παραδοσιακά ποντιακά φαγητά, όπως περέκια, βαρένικα, σιρόν’, περεσκία και χαβίτσ’. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του κέντρου είναι πλούσιο με μεγάλα ονόματα του ποντιακού χώρου.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος

Γαβριηλίδου Ροζαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς