Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Για πρώτη φορά στο Φανάρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών




Ιστορικής σημασίας είναι η συνάντηση των 2 αντρών αφού την πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έχει διαβεί ποτέ εως τώρα Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.






Τι δήλωσε στο Φανάρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών


"Βασική μας αρχή είναι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες να κάνουν χρήση, ως πολίτες, όλων των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων" είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
"Είναι φυσιολογικό να συνομιλούμε με τους πολίτες μας για τα θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί σε όλη την περιοχή η αντίληψη περί θρησκευτικής ανοχής που υπάρχει στην Τουρκία" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στη συνάντηση που έχει σήμερα με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους ηγέτες μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι, ο κ. Νταβούτογλου ρωτήθηκε σχετικά με τις συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες και είπε "βασική μας αρχή είναι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες να κάνουν χρήση, ως πολίτες, όλων των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων".

"Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ΄ όλα ο κόσμος και ιδιαίτερα η περιοχή, είναι η αρμονία, η βούληση για συμβίωση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων" είπε ο Α. Νταβούτογλου και σημείωσε ότι "υπάρχουν ορισμένες ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή".

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου προκαλούν ερωτηματικά για το ποια μπορεί να είναι τα διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα τα οποία επιθυμεί να συζητήσει η 'Αγκυρα με τον οικουμενικό πατριάρχη και την ηγεσία των υπόλοιπων μη μουσουλμάνων. Μέχρι στιγμής πάντως το μοναδικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή που αφενός είναι καυτό για την 'Αγκυρα και αφετέρου σχετίζεται μεταξύ άλλων και με μη μουσουλμάνους, είναι η υπόθεση της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός μετά την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα έχει συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Αρμενίων, των Ορθόδοξων και των Καθολικών Αράβων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς