Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η πίτα του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, είχαμε μια ακόμα ευκαιρία να ανταλλάξουμε μεταξύ μας ευχές για την καινούργια χρονιά, να ευχηθούμε τα καλύτερα για τον σύλλογο και να βραβεύσουμε τα παιδιά των μελών μας που αρίστευσαν στα σχολεία η πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα του συλλόγου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’ Σ.Σ., εκπρόσωπος του Βουλευτή και π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαϊτίδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη Φώτη, ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου της Ξάνθης κ. Πούλιου Χρήστου, οι πολιτευτές κ. Τσαλίδης Φίλιππος και κ. Ανδρέου Γεωργία, σύσσωμο το Δ.Σ., πολλά μέλη και παιδιά μελών του συλλόγου.
Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε τραγούδια του Πόντου.
Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος, μετά το καλωσόρισμα, αναφέρθηκε στην εορτή των Τριών Ιεραρχών σημειώνοντας μεταξύ των άλλων: «Οι Τρεις Ιεράρχες τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία για τις οποίες δυστυχώς έχουμε άγνοια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απαξίωση γι’ αυτούς στην πατρίδα μας.
Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ’ επανάληψη στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας.
Η παιδεία κατά τους Τρεις Ιεράρχες πρέπει να αποτελεί δρόμο απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής, όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εκπαίδευση στον Πόντο σημειώνοντας «Η αγάπη και ο σεβασμός που έδειχναν οι Πόντιοι στα γράμματα και η προτεραιότητα που έδιναν στις σπουδές των παιδιών τους φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε ελληνική κοινότητα που αριθμούσε πάνω από 10 οικογένειες διατηρούσε ελληνικό σχολείο».
Τέλος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους και ιδίως στα παιδιά διάβασε, ως ευλαβικό μνημόσυνο για την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων αποδημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κείμενο από ομιλία –προτροπή του προς τον Ελληνικό λαό.
«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επ
ιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας».
Στους χαιρετισμούς τους οι εκλεκτοί παρόντες εξήραν το έργο του συλλόγου, συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκαν τα καλλίτερα για τον σύλλογο.
Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Προέδρου του Σ.Πο.Σ. Ανατ. Μακ-Θράκης κ. Χρύσας Μαυρίδου με το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για του Ποντίους «Η ποντιακή διάλεκτος εκπέμπει SOS».

Βραβεύθηκαν συνολικά 18 μαθητές και μαθήτριες
& Επιτυχόντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας, στην αίθουσα της Λέσχης, όπου οι κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα. Στους τυχερούς της βραδιάς, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, δόθηκε αναμνηστικό δώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς