Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ''

Το Δοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης ''Εύξεινος Πόντος'', σας προσκαλεί να παρευρεθείτε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30, στο 20ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, που διοργανώνεται από το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα των 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών (οδός Ζ.Γουναρίδη 1), όπου συμμετέχει το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς