Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΛΥΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ 1918-22

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έχει την τιμή να σας προσκαλέσει

στην παρουσίαση του βιβλίου

«Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες 1918 – 1922»

του Άρη Κυριαζή

η οποία θα πραγματοποιηθεί

την Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, ώρα 7:00 μ.μ.

στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών,

Δημοσθένους 117, Καλλιθέα.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχει ο Διδάκτωρ Ιστορίας κ. Βλάσης Αγτζίδης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

1928

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072, Fax: 210 959 8967

e-mail: cpolitan@otenet.gr

web: http://cpolitan.gr

Κατά τους Βαλκανικούς και τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη, Αν Θράκη, Πόντο, Δυτική Μικρά Ασία, Μικρασιατικά παράλια της Μ. Ασίας και Καππαδοκία εκ μέρους των Τούρκων πραγματοποιήθηκαν διωγμοί εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού με σκοπό να αλλοιωθεί η εθνολογική ισορροπία των πληθυσμών. Όταν έχασε η Τουρκία τον ο Παγκόσμιο Πόλεμο και υπογράφηκε η ανακωχή του Μούδρου ,ιδρύθηκε στην Κών/πολη η Πατριαρχική Κεντρική Επιτροπή Υπέρ Των Μετατοπισθέντων Ελληνικών Πληθυσμών. [1918].Η οποία βοήθησε όλους τους εξορισμένους στο εσωτερικό της Τουρκίας να παλιννοστήσουν και αργότερα με την συνεργασία και αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης τους έδωσε δάνεια για να επανεγκατασταθούν. Με αυτό τον τρόπο επανήλθε η Εθνολογική ισορροπία του Ελληνισμού. .Χάρη σ’ αυτή την προσπάθεια οι Έλληνες με την συνθήκη των Σεβρών πήραν την Αν. Θράκη.

Η αλληλογραφία της Πατριαρχικής Κεν. Επιτ. με της επαρχίες που προαναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκε κυρίως με τους γνωστούς ήρωες Μητροπολίτες της εποχής εκείνης ,οι οποίοι ως επί το πλείστον προέδρευαν στης υποεπιτροπές που είχαν ιδρυθεί στις περιοχές αυτές.

Ο Αρης Κυριαζης γεννήθηκε Στην Κωνσταντινούπολη. Κατάγεται από το Αλιβέρι της Εύβοιας. Φοίτησε δημοτικό στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο λύκειο στο Ζωγράφειο Αρρεναγωγείο και στην οδοντιατρική σχολή . Τηλεφ. Του Άρη [Αριστοτέλη] Κυριαζή 210 9882033 210 9830889 Διευ. Ποσειδώνος 19 20 Άλιμος Τ.Κ.174-55 οικίας Ναιαδων 4 Π.Φαληρο . Αθήνα aris-kyriazis@hotmail.com Εκδόσεις ΦΑΝΑΡΙΟΝ (Σταμούλη ) τηλ.210 5238305 φαξ 210 5238969 ΑΒΕΡΩΦ 2 ΟΜΟΝΟΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς