Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ημερίδα: Από την Αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη, προσδιορίζοντας την ταυτότητα της μοντέρνας πόλης. Αθήνα, Κων/πολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή Νέων της Οι.Ομ.Κω. και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα:

«Από την Αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη: προσδιορίζοντας την ταυτότητα της μοντέρνας πόλης. Αθήνα, Κων/πολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη»

Το Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 και ώρα 12:00. Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Παπαρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εισηγητές:

Σάββας Τσιλένης, Δρ. Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, ΕΙΕ, «Ο εκδυτικισμός στην Ανατολή: Το παράδειγμα της πολεοδομικής εξέλιξης της Κωνσταντινούπολης για έναν αιώνα (1850-1950)»

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος του καθημερινού πολιτιστικού ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «Αστική εξέλιξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους»

Νίκος Πατσαβός, Εντεταλμένος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Ιστορία δύο πόλεων: Η πολεοδομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης μετά την πυρκαγιά»

Δέσποινα Παπαδοπούλου, Τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Η αναζήτηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τη δεκαετία του ‘30»

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

Το Μουσείο προσφέρει ειδικά για την περίσταση δωρεάν ξενάγηση, που θα ξεκινήσει μια ώρα πριν την εκδήλωση. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν παρακαλούνται να μας ενημερώσουν στέλνοντας ένα μήνυμα με το ονοματεπώνυμο τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής Νέων Κων/πολιτών omilosneon.oiomko@yahoo.com.

Φιλικά,
Η ομάδα της Επιτροπής Νέων Κωνσταντινουπολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς