Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση του Φωτογραφικού - Ιστορικού Λευκώματος: "Θεσσαλονίκη 1912-2012. Ο συναρπαστικός αιώνας"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Πρόεδρος Σωτήρης Γεωργιάδης, το Δ.Σ.του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Εκδοτικός Οίκος Αφοι Κυριακίδη σ α ς π ρ ο σ κ α λ ο ύ ν στην εκδήλωση παρουσίασης του φωτογραφικού - ιστορικού λευκώματος: "Θεσσαλονίκη 1912-2012. Ο συναρπαστικός αιώνας" του Φαίδωνα Γιαγκιόζη-Έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.


Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι:

Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός στο Ι.Α.Π.Ε.

Νίκος Βουργουτζής, τ. Διευθυντής εφημερίδας «Μακεδονία»

και ο συγγραφέας, Φαίδων Γιαγκιόζης, Δημοσιογράφος

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, 19:30

Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς