Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ» πραγματοποιεί την Παρασκευή 6/1/2012 (ημέρα των Φώτων) στις 8.30 μ.μ. τον ετήσιο χορό του στο οικογενειακό κέντρο «ΜΙΜΗΣ» στο 1ο χιλιόμετρο Μαυροβουνίου-Σκύδρας.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος της λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης (Μακούλης) και ο ανεπανάληπτος Κώστας Θεοδοσιάδης στο τραγούδι, με την ορχήστρα τους, θα μας ταξιδέψουν στα παραδοσιακά μονοπάτια του Πόντου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο δεύτερο πρόγραμμά του, σε μια αλλιώτικη χρήση της ποντιακής λύρας, με μουσικές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε το μουσικό όργανο της παράδοσής μας στις μεγάλες ορχήστρες της Ευρώπης!!!

Παράλληλα συνεχίζονται στο χώρο του συλλόγου τα τμήματα δωρεάν εκμάθησης ποντιακού χορού για παιδιά και ενήλικες και ήθη και έθιμα ποντιακού πολιτισμού (κάθε Κυριακή από τις έξι και μισή το απόγευμα έως τις εννιά).

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα δρώμενα του Συλλόγου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2381022729, 6936532263.


Από το ΔΣ του Συλλόγου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς