Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθεροχωρίου Κιλκίς


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθεροχωρίου Κιλκίς θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους Συλλόγους. Ένωσης Ποντίων Πειραιά και Δραπετσώνας, τον Συλλόγων Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας "Δημήτριος Υψηλάντης" και τον Σύλλογο Κιλκισιωτών Αθήνας και περιχώρων στο 10 Κιλκισιώτικο αντάμωμα τους για το κάλεσμα που μας έκαναν για να παρουσιάσουμε την ποντιακή θεατρική παράσταση με το έργο του Δημήτρη Νικοπολιτίδη ''Όλα για την Παναϊλαν'' σε σκηνοθεσία Τάσου Ιωαννίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς