Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

TΕΧΝΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Οι νέες και οι νέοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία με γνώμονα τη δημιουργική ανησυχία των νέων τους προσκάλεσε να ετοιμάσουν και να αποστείλουν ζωγραφιές με θέμα «Η Ζωή στον Πόντο». Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν τη δική τους εικόνα για τη ζωή στον Πόντο μέσα από τα σκίτσα και τις ζωγραφιές που φιλοτέχνησαν.

Το δίγλωσσο βιβλίο περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που κατέγραψαν, ακούγοντας τους γονείς και τους παππούδες τους να μιλούν για την ιδιαίτερη Πατρίδα τους, τον Πόντο. Η δραστηριότητα αυτή έχει στόχο την ενασχόληση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων με την ιστορία και λαογραφία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι νέοι πρότειναν και συμφώνησαν, το βιβλίο να πωληθεί με το συμβολικό ποσό τον 5 Ευρό και τα χρήματα να διατεθούν σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, που οι ίδιοι θα επιλέξουν, ένα στη Γερμανία και ένα στην Ελλάδα.

Για πληροφορίες

ixw.pontiakis.neolaias@googlemail.com
ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς