Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

O ΠΛOYTOΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Ο Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς ετοίμασε και παρουσιάζει 26 και 27 Νοεμβρίου 2011 το έργο “Ο ΠΛΟΥΤΟΣ” του “ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ” στο θέατρο ΧΙΛΗΣ του Δήμου Καλαμαριάς, σε προσαρμογή στην ποντιακή διάλεκτο, της ΑΛΚΜΙΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, Μελοποίηση Χορικών της ΑΡΙΑΔΝΗΣ και γενική επιμέλεια του ΜΠΑΜΠΗ ΦΟΝΤΩΤΗΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς