Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΡΑΚΑΘ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο «ΠΑΡΑΚΑΘ» του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ» στο κέντρο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011. Ο Στάθης και ο Κώστας Γαβράς έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και σκόρπισαν το κέφι στους παρευρισκόμενους, ενώ παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και ο Αλέξανδρος Ζουντουρίδης στο τραγούδι με τον Μπάμπη Λαζαρίδη στη λύρα Ο Βαγγέλης Καραγιαννίδης, λυράρης του συλλόγου μας, ξεσήκωσε με τον ήχο της λύρας του και τη γλυκιά φωνή του. Στο νταούλι ο Στέλιος Νίττας έδινε το ρυθμό.


Τα χορευτικά του συλλόγου, μικρό με 32 παιδιά και το δεύτερο μεγάλο χορευτικό με τη συμμετοχή 20 ατόμων με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Λάζαρου Σεμερτζίδη, παρουσίασαν χορούς της ποντιακής παράδοσης.
Παράλληλα συνεχίζονται στο χώρο του συλλόγου τα τμήματα δωρεάν εκμάθησης ποντιακού χορού για παιδιά και ενήλικες και ήθη και έθιμα ποντιακού πολιτισμού (κάθε Κυριακή από τις έξι και μισή το απόγευμα έως τις εννιά)

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα δρώμενα του Συλλόγου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2381022729, 6936532263.

Από το ΔΣ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς