Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Μουσικοχορευτική παράσταση: "ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ"


Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ στα πλαίσια των εκδηλώσεών της κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιεί μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: "ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ", το Σάββατο 10- 12- 2011 και ώρα 8.00μ.μ. στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας.
Τα μέλη των τμημάτων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας θα μεταφέρουν στην σκηνή με έναν ιδιαίτερο και καθαρά παραδοσιακό τρόπο, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής του Πόντου μέσα από τις τέσσερις εποχές του έτους.
Στην παράσταση θα συμμετέχουν επίσης μουσικοί 1ης και 2ης γενιάς Ποντίων, καταγόμενοι από διάφορες περιοχές του Πόντου, ενώ τα "Κοτσαμάνια" του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου Κοζάνης θα μεταφέρουν επί σκηνής το έθιμο των "Κοτσαμάνων" ή "Μωμόερων" όπως αυτό συναντάται από αρχαιοτάτων χρόνων.


*Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς