Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

"ΠΑΡΑΚΑΘ" Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ" πραγματοποιεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στις 20:00 το καθιερωμένο ετήσιο "ΠΑΡΑΚΑΘ" στο κέντρο "ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ" με παραδοσιακά εδέσματα και με την ορχήστρα των Γαβράδων από τη Βέροια, του Στάθη Γαβρά και του πατέρα του Γιάννη και βέβαια, του δικού μας Βαγγέλη Καραγιαννίδη. Στο νταούλι θα είναι ο Στέλιος Νίττας και η Κυριακή Μωυσιάδου. Φέτος θα έχουμε τη χαρά να είναι κοντά μας και ο πόντιος στιχουργός των μεγάλων ελληνικών λαϊκών επιτυχιών του Στέλιου Καζαντζίδη και άλλων καλλιτεχνών, Λευτέρης Χαψιάδης. Παράλληλα συνεχίζονται στο χώρο του συλλόγου τα τμήματα δωρεάν εκμάθησης ποντιακού χορού για παιδιά και ενήλικες και ήθη και έθιμα ποντιακού πολιτισμού (κάθε Κυριακή από τις έξι και μισή το απόγευμα έως τις εννιά).Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα δρώμενα του Συλλόγου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2381022729, 6936532263.

Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"
Τηλ./Fax:2381022729 /6936532263 /6979806561
e-mail: syllogospontionedessas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς